2005 'мъртри линии' deadlines

венцислав занков "ТОЙ" 02-17.12 2005 галерия "Райко Алексиев" София
ventsislav zankov 'him' project painting, sculpture&neoromantism 02.-17.12.2005 Sofia

about / относно /

предистория

opening 02.12.2006
performances 02.12.2005

"Седем Булки Храчат"
"Какво е искал да каже авторът"
публика /audience

exhibition

multimedia

media coverage/ медии
support / подкрепа
related

Седем Булки Храчат 02.12.2005 the opening view video swf [here]

Седем Булки Храчат*

Казват, че скритият замисъл в първите букви, абревиатурата на Седем Булки Храчат, отвежда към СБХ - съюз на българските художници. На който му върши това работа, може и да е така. А иначе:

Това беше идея, появила се в телефонен разговор с Ива Яранова преди може би година. Реконструкцията му е почти невъзможна - от това, което си спомням, тя искаше да се облече в булчинска рокля и просто да се разхожда по улиците. Как булките станаха седем и как започнаха да храчат, не си спомням. Крачат. Плачат. Храчат. Но това е друго за друг път.

Седем. Отсъстват седемте джуджета, заместени са със седем "снежанки" . Булките винаги изглеждат като снежанки.

Булка. Стоя пред Одеон и чакам. Имам среща. Чета анонса за KILL BILL. Булка на сватбения й ден я убиват, както нея, така и всички останали, но тя оцелява, вади меча, самурайския и им разказва играта. Това - вади меча, самурайския, ми изглежда близко; като мъжко. Чудя се какво става, когато жените почват да вадят мечове, самурайски. Мъжете тогава какво - в кухнята- бременни по чехли. Има живот в мечовете и в чехлите, нов живот.

Храчат. Тук следва едно банално обяснение на цялата работа - отговор на въпроса защо булки храчат. Ива може да има и друго обяснение, моето е следното:
Защото е красиво, защото има истина, и в храченето и в булките, защото взети заедно е и просташко и възвишено. Защото жената може, и се държи като мъж, защото булка - мачист не е за изпускане, всичко това е при условие, че храченето е жест, поведение, действие, характеризиращо мъж, мачист, сексист а.к.а. простак. Негативност. Не е толкова просто. Но казано иначе - “храчеща булка” обединява противоположности и то като контра на обединените противоположности в уни и метросексуалността. Негативност в бяло.

*Седем Булки Храчат 02.12.2005 18.00 часа галерия Райко Алексиев - откриване на изложбата ‘ТОЙ’, осъществена със съдействието на:
Сдружение за рискови стратегии и проекти Е80
МФ ‘Св. св. Кирил и Методий’, СБХ
рокли: модна къща Ирида

 

 

contact

powered by ventsislav zankov ©2006 Венцислав Занков

back to sections: [performances] [painting] [sculpture] [multimedia/video] [projects]