ЖЕНА ЛЮПИ СЕМКИ
пърформанс
проект 1995-1996
ventsislav zankov

 

 

Място: Празна стая /зала/.

 

Реквизит: Дървен стол, опечено и осолено слънчогледово семе.

Време: От 9.00 часа до 17.00 часа всеки работен ден от седмицата; двадесет и два работни дни.

Действащи лица*: Едно лице от женски пол, на трудно опеделима възраст, с типично провинциално поведение и излъчване /лице, облекло, прическа, жестове, език, маниери/.
Действие: Лицето от женски пол( с трудно опредлимата средна възраст, се занимава с присъщото за преобладващата част от населението на страната консумиране на слънчогледово семе. Консумирането на семето се извършва в седнало положение, ритмично с кратки прекъсвания за пълнене на лявата шепа с ново семе и прибиране на люспите в хартиена кесийка. 
12.00 - 13.00 часа обедна почивка. 
Почивни дни: -събота и неделя.

   
Заплащане: По граждански договор между автора и изпълнителя, авторът /Венцислав Занков/ се задължава да изплати парично възнаграждение възлизащо на актуализираната средна месечна работна заплата за страната през този период, а изпълнителят /лицето, люпешо семето/ се задължава да люпи семки през работното време, уточнено по-горе в продължение на двадесет и два работни дни. 
*(подходящо лице може да бъде открито по всяко време в района на Централна гара - София, или във всеки един средно-голям провинциален град.

 


код - Слънцето на наш'та улица

Всички тези, които искат реалностите да бъдат представени такива, каквито са, имат нуждата от Стена - визуализиране на очевидното различие: - НИЕ ( ВИЕ. Жалко ,че Берлинската стена вече я няма.

Всеки някак си изгражда своя стена /аз не съм ти/, дали за да си отдели, маркира къща, място, територия на поместване, дали за да се отдели, да се разграничава; дали за да я посреща с глава, или да стои в нейната сянка, дали за да, или защото притежава. И ако няма своя ползва вече изградените...за заявка...

Надписите с графити повтарят все същото: казвам се еди-как си и съществувам! правят безплатна реклама на съществуването!
Непрекъснато ли трябва да доказваме собствения си живот? Причудлив знак за слабост, знак - предвестник за идването на нов вид фанатизъм, фанатизма на безличния успех и на безкрайната очевидност


Едно място, където мисли могат да бъдат изразявани. Заявка за съществуване.

мото: -Украсявай стените!

Впечатление за ненужност съществува в изпълнението на която и да е програма, както и във всичко, което човек прави за да си докаже,че може да го направи - деца, изкачване на връх, сексуален подвиг, самоубийство..

Братя Аргирови пееха песента "Ненужен"

А ние все още се нуждаем от очевидности.

Очевидни са музикалните предпочитания, вървейки по улиците, очевидни, ясно написани са намеренията някой да те нахрани с лайна, отчетливи са желанията да бъдеш наебан, или за безкраен секс и кисело хапче, или пристрастяването към една или друга политическа сила... Красиво изписано е влечението към курвите, вижда се и ново отношение към приказката за Пепеляшка...

И тъй като се ръководя от принципите "изкуството да е разбираемо," "по-близко до народа" "да третира наболелите проблеми" и че изкуството трябва да отразява действителността, за "Социално изкуство", 

  • казвам - яжте... семки;
  • правя - Една картина, съдържаща други истини, написани по стените; една картина-стена, легализираща "асоциалните", "антисоциалните," "аморалните" тлеещи настроения чрез експониране в галерия.
    Картина с коментари и мнения с езика и образността на графити, изписана и изрисувана със спрей и маркер; коментари, мнения и образи витаещи под повърхността на желанията за блясък, ред и благополучие.

триптих "...а на небето слънцето спряло сърдито пече..."

грундиран шперплат, фасадни бои, алкидемайл лак, автоспрей, стари неонови надписи, свалени от магазин за хранителни стоки, гласящи "хляб"; "месо" "колбаси"

Съдържание:-
Бог прощава , ВМРО - не.
Пепеляшка се е оженила за пари
Всички обичаме курвите, но мразим техните номера
Я.Б е курва
Don't fuck an angel
Кур
if you wanna fuck the sky, teach your cock to fly
Яжте лайна, бомбета.
Non stop sex - докато ви се доповръща
Лакомо дупе кръв сере
Валето М. и Илийката П. - лайнари
Да ви еба майката.
Смърт на милионерите
In God we trust
Make war, not love
кур + путка = love
                        деца
                        трипер
                        други
Ядат само богатите
Народът прост- животът тежък, скучен
Et cetera ad nauseram
и други...

Текстовете са богато илюстрирани.

размери: 750х250 см

Българин да се наричам
първа радост е за мене

 

"Впечатление за ненужност съществува в изпълнението на която и да е програма, както и във всичко, което човек прави за да си докаже,че може да го направи - деца, изкачване на връх, сексуален подвиг, самоубийство..."

син съм на земя прекрасна
син съм на юнашко племе
българин да се наричам
първа радост е за мене

списък на разчетените надписи

по-доброто изкуство
I © Madonna
четете библията
всички танкове - на бирени капачки
Левски - шампион
Ицо - президент
бойкот на изборите
заедно за България
кур
българи юнаци
Алеко се е застрелял
dead can dance
Виденов също
да го духат бедните
Пепеляшка се е оженила на сватба
Да дам ли на първия срещнат?
На всеки три дни чудо
Бог прощава, ВМРО - не
TAKE THAT
да ви еба майката
аз бях тук
пийте кока кола
СДС
това може да се случи на всеки самотен летовник
sex and violence
make war not love
животът е компот и всеки се бори за слива
народът - прост, животът - тежък, скучен
анархия 
Момчил е тъп
не гледай в канчето на стария
NIKE
не давай бакшиш на теляка
УВО' 96
AIR
най-добрия
Zankov'96
the end