АВАНГАРДИСТЪТ ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ ЩЕ ВАЕ В ЮЖНИЯ ПАРК БРОНЗОВА СТАТУЯ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ АТЕНТАТИТЕ НА 11 СЕПТЕМВРИ 2001

 

    Авангардистът Венцислав Занков иска да вдигне бронзова статуя в Южния парк в София в памет на близо 3000-те жертви от атентатите на 11 септември 2001 г.

    „Случилото се преди 10 години е не само ужасяваща проява на тероризъм, това е трагедия за цялото човечество, всички още усещаме пареща болка, когато гледаме архивни кадри с горящите кули близнаци. Тези атентати бяха не само срещу Съединените щати, но и срещу ценностите на нашето общество, срещу иделите на свободата и аз не мога да остана безучастен”, отбелязва Венци Занков. Той вече е избрал за локация на своя паметник едно красиво естествено възвишение в Южния парк, намиращо се непосредствено зад Националния музей „Земята и хората” и Музея за съвременно изкуство.     

    Ако всичко върви по план, според Венцислав Занков мемориалът в Южния парк може да бъде открит на 11 септември 2012 г. с възпоменателна церемония в памет на загиналите в атентатите в САЩ. Американският вицепрезидент Джо Байдън също ще бъде поканен на официалното откриване на паметника в Южния парк.

    Скулпторът Венцислав Занков вече има няколко разработени варианта за бъдещия монумент, който ще е с височина от 6 до 8 метра. Той смята, че най-подходящо е бъдещата му творба да е озаглавена „Пиета”. Има и друг готов проект за паметника – на страдаща мъжка фигура, вградена в стилизирана реплика на една от падащите кули близнаци на Световния търговски център.

    Занков разчита и на съдействието на п осланик а на САЩ у нас  Джеймс Уорлик , за да може да монтира в бетонната основа на монумента автентични ч асти от руините на кулите близнаци.

    „Светът се промени след терористичната атака от 11 септември, която показа колко сме уязвими и колко е преходно всичко край нас. Днес си даваме сметка, че наистина няма по-висша ценност от човешкия живот и никой няма право да посяга на него”, категоричен е Венци Занков. Именно в това е и голямата идея, замисълът на бъдещата му творба – мемориалът в Южния парк да се превърне в своеобразно място за памет, за размисъл,  като с него ще покажем и нашата съпричастност към  трагедията и болката, сполетяла американския народ.

    Авангардният творец е убеден, че Столичният общински съвет и кметът на София също ще подкрепят идеята му за създаването на скромния мемориал в Южния парк. Финансирането на изграждането на паметника според Венцислав Занков трябва да стане най-вече по линия на публично-частното партньорство, той се надява, че фондации, неправителствени организации и граждански сдружения ще дадат мощно рамо на реализирането на проекта в памет на жертвите от атентатите на  11 септември 2001 г.

Венци Занков е роден в София през 1962. През 1988 г. завършва скулптура в Национална художествена академия, София. Работи с успех в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, както и новите медии. Един от най-активните български автори през последните 2 десетилетия.