Shortcut project
(c) 2007 Венцислав Занков

 

Как да стигнеш върха – напряко. Оптимизирано предложение-проект.

 

Продава се името на художника не продукта, името придава ценност на продукта, името на художника е лейбъл и  част от индустрията – култура и бизнес, запазен знак, марка, която е гарант за „качество” и „специфичност”, въпреки че маркетингът и мениджмънта доказват, че най-продаваното и популярно не значи че е най доброто. Съвременните /културни/ индустрии вменяват потребности и нужди...  Добър художник не се припокрива с успял художник, Ван Гог би трябвало да е най-неуспелия художник според съвременните критерии за успешност –продаваемост и цени, но пък името му е марка, гаранция за автентичен живот, със своите жертви и лудости.

Всеки художник иска името му да е марка, лейбъл на специфичното му производство – дали е добро или лошо, красиво или грозно, важното е да е поднесено с определена концепция за автентичност, концепция, убеждаваща в автентичност и на жеста  и на продукта и на живота на носителя на лейбъла - артистът със своето име. Подписът на артиста гарантира оригиналността , автентичността на творбата но не и нейната ценност, ценността се определя  от силата на търговската марка – името-лейбъл  -  гаранция за истинност и уникалност – оригиналност.

 

  И така. Аз не правя изключение от желанието за автентичност и признание , за автентично признание, признаване на автентичността ми и то пък и приживе; желание името ми да е толкова важен символ за културата /ни/, колкото и името на марка бира за футболния фен. За избягване на множеството безсмислени и излишни жестове, като рисуване на картини, организиране и откриване на изложби, безкрайно доказване на очевиден талант; медийни прояви, активности в културата и прояви на отношение към културната ни политика, предлагам  shortcut  - неонова реклама, изписваща името ми – моя подпис -  име-подпис-марка на латински, на покрив на  софийска сграда в центра на центъра -  площада на НДК,  редом с тези,  на бира;  телекомуникационни компании и банки.