[english] 

 

Балканите са наши, остава да разберем кои сме ние!

 

(проект - обосновка)

 

we can’t hate without love,

we can’t love without hate…

Unknown author

 

Това е една инициатива, която съществува поради случайното скупчване на едно място на представители на различни Балкански държави. Те установиха, че могат в продължение на известно време да вечерят заедно, както и да си подхвърлят тъпи идеи или да извършват ненужни, но активни действия.

След като се съгласихме за необходимостта от създаване на балкански триъгълник, ние Б ъгълът на триъгълника, решихме да съберем в едно идеята на Г ъгълът (Димос) за омразата помежду ни и формата Party Conference, успешно упражнявана от С ъгълът. Съчетавайки всичко това с някои наши и всеобщи идеи, с целия респект към техните създатели написахме този проект, с

 

работно заглавие

 

ЗАЩО СЕ МРАЗИМ ПОМЕЖДУ СИ ?!

 

Приканваме най-учтиво другите два ъгъла да се включат в разработването и реализирането на идеята, както и с по-подробно обяснение (ако решат, че е необходимо) на собствените си идеи и методи.

С уважение:

Ctrl_Z Solutions

 

 

Призоваваме другите два ъгъла активно да се включат, като дадат подробни обяснения, какво всъщност са имали предвид, подхвърляйки идеите си или използвайки неспецифичните си методи.

Запазваме уважението си към вас като към творци:

Ctrl_Z Solutions

 

-------------------------------------------------------------

Същинска част

 

·         Нашата изходна  позиция  е диаметрално противоположна на модерната  глобализация и въпреки налагането й в отношенията между хора и държави, както в икономиката, така и в  мисленето, за нас съседът си е и ще си остане съсед.

·         Нас не ни интересува какво чувства и мисли за нас някой, който е на другия край на света, ние сме чувствителни на тема граници, територии, съседи, език, история, нашата местна, балканска история. Ние сме подозрителни към всяка проявена загриженост от неизвестни нам географски ширини. Ние смятаме, че геополитическите интереси в които ние, хората от балканите постоянно се оказваме намесени, не би трябвало да са от значение за промяната на нашите междусъседски взаимоотношения.

 

 

За да предоставим на Света адекватно разбиране и медиен поглед върху нашите взаимоотношения и болни проблеми, за да дадем възможност на хуманитарни и идеологически организации да развиват дейност, да изпращат помощи, действително да нахранят болните си, нещастни и гладни съвести, както и да  оправдаят пред обществата събирането на данъци и причината за своето съществувание,  предлагаме да навлезем в

 

кризата на голата истина

 

1.Причина:

 

Освен гореспоменатата загриженост за съвестта на Света, ние имаме и лични, междусъседски причини за навлизане в КРИЗАТА.

С прогресиращото улесняване на получаването на информация и желанието ни да се включим в пропагандираната еуфория (и мазохистичен световен ужас) от глобализацията и да станем членове на любимото на всички “глобално село”, забравихме че не много по-трудно можем да пропътуваме 100-тина километра, да се накрещим едни на други и да си кажем голата истина.

 

Ние смятаме, че за да се намерят нови решения във взаимоотношенията трябва да се предизвика криза в досегашните /тях можем да проследим в историята на 20 в. на Балкаите/ и това да стане в полето на изкуствата, за да се избегне действителното бойно поле.

 

Понеже не си казваме голата истина, това означава, че тя вече е в криза.

 

А когато Голата истина е в криза - там започва войната.

 

Ако успеем да се запитаме защо се мразим може би  ще можем да рзберем какво всъщност мислим едни за други, и да се окаже че там или няма омраза, или че това е начина тя да бъде преодоляна.

 

 

 

2.Стратегически и практически методи и тактики

за влизане в кризата на голата истина (или как да си казваме истината в очите):

 

 

·         Чрез предизвикване на открит разговор , чрез отприщване  на негативните емоции помежду ни се предоставя възможност те да се преодолеят, като вместо куршуми, бомби и реални военни дейсвия с убити хора, пролзването на изкуството може да доведе до накърнени чувства и обидени участници, които бързо и чрез основната механика и техика на парти конференцията, (а именно това че е и парти) да бъдат извадени от това състояние.                               Това е и кайната цел на проекта  - да се научим да си казваме достойно мнението и да се научим да живеем свободно в различията си. 

 

 

 

·         Основни изисквания:

 

1. Свобода на езика и емоционалността на изказа и визизята;

2. Места на представяния - където може спокойно да се вдига шум и прочее;

   -непрепоръчителни места

     - галерии, НДК и разни други тъпи културни интитуции;  кина, читалища,  на територията на министерството на културта и сродни негови организации.

   - препоръчителни

        - подлези, бани, запустели фабрики, лични апартаменти и др.

 

3. Никаква телевизия (само представители на CNN)

4. Облекло - официално

5. FACE control

 

·         Форма:

   - парти коференции/описание!/

 

·         Средства:

- чрез езика на изкуствата, презентации, акции, изложби, концерти, речи

·         Методи:

Държим на това енергията – позитивна и негативна - един към друг да се изразходи пълноценно и сравнително безопасно (без да се изгуби) в:

 

-          дискусии-скандали - чрез предизвикване на открит разговор, диспут, откровено псуване и кряскане със и без средствата на изкуството;

-          презентации-агресии, в така наречените от нас /тристранно заинтересованите/– party conferences

 

 

 

Eтапи на проекта

 

1.       презентации на дейности, идеи  и чувства от местно значение под формата на Парти-конференции. Турне на представянията:

·         основните инициатори ABS_news

·         Атина димос

·         София [Zet_maG]

·         Белград [zadruga]

Приканване към разширяване на кръга от неформални балкански участници

 

1.       Изграждане на Балканска WEB карта отразяваща места, организации и събития чрез използването на географската навигация като интерфейс - виртуална балканска карта на нашите реални /неофициални/ взаимоотношения отвъд политиката ние сме нормални хора които живеят на едно място, имат своите съседи, надежди омрази и отчаяния

2.       създаване на Balkan-ass.org [art streaming server]

 

 

програма/съдържание/ на презентациите/конференциите

видео

·         low  fi from Serbia -[Zadruga]

·         [ctrl-z video] collection from sofia [zet-mag]

·         Гърция

·         Румъния - Тimisoara - Аleksander

 

music

·         mindstorm Sofia

·         ???

 

 

място на събитието

София- банята, подлез ????