2005 'мъртри линии' deadlines

венцислав занков "ТОЙ" 02-17.12 2005 галерия "Райко Алексиев" София
ventsislav zankov 'him' project painting, sculpture&neoromantism 02.-17.12.2005 Sofia

about / относно /

предистория

opening 02.12.2006
performances 02.12.2005

"Седем Булки Храчат"
"Какво е искал да каже авторът"
публика /audience

exhibition

multimedia

media coverage/ медии
support / подкрепа
related


"селекционерът" с поздрав към националния отбор по футбол

 


"Какво е искал да каже авторът"

 

пърформанс
02.12.2005 галерия "Райко Алексиев"
откриване на изложба "ТОЙ" *


Авторът обяснява "какво е искал да каже авторът"
Авторът - в черен костюм, лачени обувки; асистентки - седем. Момичета, облечени в бутикови булченски рокли от колекциите на модна къща "Ирида"
Изложбата - "ТОЙ" живопис , скулптура и неоромантизъм

Какво се случва: Авторът интерпретира произволно какво е искал да каже авторът. Булките привличат и насочват вниманието към съответната анализирана картина. Авторът се дистанцира от авторството си на картината и се опитва да влезне в позицията на гид, изкуствовед, интерпретатор, с което става автор на пърформанса "какво е искал да каже авторът"

Защо е всичко това:
Съвременното изкуство е затънало в концепции, обяснения , контексти, конотации, които осмислят и придават стойност и значение на направеното, като го извеждат в статут на произведение на изкуството и му придават значимост. Мисля; убеден съм, че в много голяма част от съвременното изкуство ако се махне обяснението, думите и остане просто обектът , просто няма да остане нищо. Думите спасяват нищото, като го обгръщат, пакетират и пращат в зоната на социалното, политическото; опаковат го в необходимите значения. Ако една работа не може да се артикулира добре, ако не може да се обясни добре, не става, не е , не работи. Не е съвременно изкуство.Съвременното изкуство трябва да е добре опаковано, Опаковката продава, Не е важно какво се прави а как се представя; опакова. Днес изобразителното изкуство ТРЯБВА да се обяснява - повече от винаги, налага се. Пазар. Парадоксално.
Естетиката не е актуална в зоната на съвременното изкуство. Тя е актуализиана в скъпи италиански мебели, интериорен дизайн, мокети , плочки и тапети; в скъпи коли и изкуствени цици. Красота.

"Какво е искал да каже авторът" довежда до абсурдност идеята за добре разказаното, обяснено произведение. Ако след разказаното произведение остане нещо недоизказано, недоказано, неясно, точно някъде там в невъзможността за пре-разказ започва животът на това, което наричаме изкуство.
Парадоксалното е, че авторът на "какво е искал да каже авторът" отново в момента обяснява какво е искал да каже с акцията "какво е искал да каже авторът", с което отново затъва в блатото, наречено съвременно изкуство. Ако нещо се е случило - то е било там, в залата.
Тук няма нищо.

Автор Венцислав Занков

 

 

галерия на "какво е искал да каже авторът"
/ всички снимки/

 

contact

powered by ventsislav zankov ©2006 Венцислав Занков

back to sections: [performances] [painting] [sculpture] [multimedia/video] [projects]